Energierekening

Ook voor ondernemers stijgt de energierekening: 7 handige tips

Volgend jaar kan de energierekening fors hoger uitvallen. Dat komt niet alleen door de verwachte toename van het leverancierstarief, maar vooral door de hogere energiebelastingen. Zeven tips om niet onnodig teveel te betalen.

De Ondernemer – Als je een hogere energierekening wilt voorkomen, kun je maatregelen treffen voor energiebesparing. Overstappen op ledverlichting of het verbeteren van de klimaatinstallaties zijn mogelijkheden, maar die kosten geld. Door goed te kijken naar je energierekening kun je mogelijk geld besparen, zonder te investeren. We zetten het hier op een rij.

De energierekening

Als ondernemer heb je te maken met je leverancier van elektriciteit, aardgas of warmte. Maar daarmee ben je er nog niet: je betaalt ook voor je aansluiting en het transport van de energie. Daar komt de energiebelasting nog eens overheen, met de extra heffing ‘opslag duurzame energie’. Sluitpost van de energierekening is de belastingvermindering per aansluiting.

Aan het energieverbruik van je bedrijf kun je niet zo makkelijk iets veranderen, in ieder geval niet zonder investeringen. Toch bestaan er mogelijkheden om te voorkomen dat je onnodig teveel betaalt. Maar dan moet je in de kleine lettertjes duiken, achterop de energierekening.

Je energiecontract

Leveranciers bieden contracten met vaste of variabele tarieven en een bepaalde looptijd. Een betrouwbare afnemer kan rekenen op een scherp tarief. Waarom? Omdat de leverancier vroegtijdig op de termijnmarkt wil inkopen, zonder later met tekorten of overschotten te blijven zitten. Bijkopen kost geld, een overschot kwijtraken nog meer. Dit risico wordt natuurlijk ingeprijsd. Afnemers met een contract waarvan de looptijd inmiddels verstreken is, kunnen zomaar overstappen op een andere leverancier en betalen daarom meer. Heb je een contract voor onbepaalde tijd? Bel vandaag nog je leverancier.

Tip 1:
Zorg voor een leveringscontract met een vaste looptijd. Dat geeft je leverancier zekerheid en daarom kun je een scherp tarief bedingen.

Nu je de leverancier toch aan de lijn hebt, kijk of je van een variabel naar een vast tarief kunt overstappen. Afhankelijk van je inkoopmoment kan dat een behoorlijk verschil opleveren. Zeker in de huidige markt, met de verwachting van stijgende tarieven voor elektriciteit, gas en warmte op je energierekening.

Tip 2:
Zet je inkooptarief vast voor de periode van 1 of 3 jaar. Bij stijgende kosten voor energie op de handelsmarkten ben je dan voordeliger uit.

De netwerkdiensten

Afnemers met een kleinverbruikaansluiting (t/m 3x80A) ontvangen maar één factuur, waarbij de leveringskosten gecombineerd zijn met de kosten voor de aansluiting en het transport. Voor een grootverbruikaansluiting (>3x80A) heeft de afnemer een apart contract met de netbeheerder voor de aansluiting en het transport, en met een meetbedrijf voor de meetdiensten. De kosten voor deze netwerkdiensten zijn gerelateerd aan omvang van de aansluiting en staan apart vermeld op je energierekening.

De omvang van je aansluiting ligt vast, zou je denken. Maar dat hoeft niet. Installaties in gebouwen zijn over de jaren energiezuinig geworden. Denk aan de HR-107 CV ketel voor verwarming of led voor verlichting. Maar ondanks die verbetering, blijft de aansluiting vaak hetzelfde. Het kan dus zijn dat jouw aansluiting voor gas of elektriciteit overbemeten is. Het verkleinen van je aansluiting kan veel geld opleveren. Bel daarvoor je netbeheerder om je te laten adviseren.

Tip 3:
Bekijk of je energieverbruik nog past bij de omvang van de aansluiting. Verklein de gasmeter of de aansluitwaarde voor elektriciteit.

De omvang van je energieverbruik en het opgestelde vermogen bepaalt de omvang van je aansluiting. Maar voor elektriciteit geldt daarnaast de afspraak met je netbeheerder over het ‘gecontracteerd vermogen’. Hier betaal je voor per kW. Maar als je dat vermogen feitelijk niet gebruikt, betaal je onnodig teveel. Het naar beneden bijstellen van je gecontracteerd vermogen kan eenvoudig door je netbeheerder te bellen. Dit verlaagt direct de hoogte van je energierekening.

Tip 4:
Zorg dat het gecontracteerde vermogen overeenkomt met de maximale behoefte aan elektrisch vermogen van je bedrijf.

Nu je toch diep in de kleine lettertjes van je contract voor netwerkdiensten zit, kijk dan ook naar je piekafname van elektriciteit. Ook daar betaal je voor. Een piek ontstaat bijvoorbeeld bij het opstarten van machines. Als je slim bent, zorg je voor enige spreiding, om te voorkomen dat je onnodig veel betaalt voor de dagelijkse piekafname.

Tip 5:
‘Piek-shaving’ is jargon voor het voorkomen van een piekbelasting op je aansluiting. Door processen gespreid op te starten voorkom je een piek en de kosten daarvoor.

De meetdienst

Voor een grootverbruikaansluiting heeft de afnemer een apart contract met een meetbedrijf. Deze partij zorgt voor de meters voor elektriciteit, gas en warmte en beheert de energiedata voor de netbeheerder en de leverancier. De kosten voor meetdiensten kunnen behoorlijk verschillen. Bovendien is een aantal jaren de markt vrijgegeven en zijn ook nieuwe meetbedrijven op de markt gekomen. Je bent vrij je eigen meetbedrijf te kiezen. Dan loont het om een keer te gaan shoppen.

Tip 6:
Het heronderhandelen of opnieuw aanbesteden van meetdiensten kan lonen. Laat meerdere meetbedrijven een aanbieding doen voor je aansluitingen.

Energiemonitoring

De energiedata die je meetbedrijf verzamelt zodat de netbeheerder en leverancier je een correcte factuur kunnen sturen, kun je ook gebruiken om inzicht te krijgen in je verbruik. Door de data in grafiekvorm weer te geven kun je bekijken of de verwarming niet veel te vroeg aan gaat, of dat ‘s avonds onnodig licht blijft branden. Een leuke hobby, die je direct geld kan opleveren.

Tip 7:
Begin met energiemonitoring. Inzicht in je energiehuishouding voorkomt onnodig energieverbruik.

(Dit artikel verscheen op De Ondernemer)

Meer weten? Vergroot je kennis en volg een opleiding!