Elfstedentocht

In de Oranjewijk in Leeuwarden is een energieloket geopend, een initiatief van de bewoners in de wijk, gesteund door de gemeente. Het loket wil woningeigenaren helpen met energiebesparing en verduurzamen. Een eerste stap is meestal het keukentafelgesprek en het is leuk om in de keuken te kijken om te zien wat mensen beweegt. Meestal leveren die gesprekken een nuttig advies op waar een bewoner mee aan de gang gaat. 

Maar soms loopt het anders. Een klassieke woning uit 1912, gerenoveerd in de jaren ‘70 van de vorige eeuw. Dat was zichtbaar aan convectorputten in voor- en achterkamer, in plaats van radiatoren aan de muur. Uit oogpunt van energie-efficiëntie is de convectorput bij uitstek het grootste warmtelek van de gasgestookte woning. De altijd gebrekkige isolatie laat de wormen onder de woning de opwarming van de aarde ervaren, letterlijk. 

De gepensioneerde bewoners, een stel, zien de gebrekkige energieprestatie terug in de jaarafrekening van het energiebedrijf, dat meer dan 2.200 kubieke meter aardgas heeft geteld (!). Aan die keukentafel was het advies niet zo moeilijk: weg met die slecht geïsoleerde kruipruimterverwarming. Twee weken later al parkeerde een busje van de installateur voor de woning. 

Wie schetst mijn verbazing dat nog geen twee maanden later vanuit hetzelfde busje een pakket zonnepanelen naar het dak werd gehesen. De installateur die op z’n website reclame maakt met “eerlijk advies” voor “duurzame installaties”, had de bewoners zonnepanelen verkocht, zonder iets aan die belabberde warmteafgifte te doen. De sukkels. Bij huidige gasprijzen kost dit ‘advies’ de bewoners minstens duizend euro per jaar. Veel meer dan zonnepanelen ooit opbrengen. 

Elders in de wijk werd aan de keukentafel de warmtepomp overwogen. Ook daar stond na enkele weken een busje voor de deur. Deze installateur zag weinig kansen voor de warmtepomp, zeker niet als vervanger voor de gasketel, hooguit als ‘hybride’ – als hulpje dus, naast de CV-ketel. Een ketel overigens van 28 kW die voor het verwarmen van de bewuste woning amper meer dan 6 kW vraagt. 

Dat installateurs niet meedenken is niet alleen kortzichtige domheid, maar ook een kramp die voortkomt uit het Bouwbesluit. De normen bepalen dat een woning ook bij -10 graden C. comfortabel te verwarmen is. Dus ook bij een Elfstedentocht, is de waarschuwing.  Toch wordt in de bedoelde woning binnenkort een warmtepomp geplaatst en de gasaansluiting verwijderd. 

De bewoner is niet bang voor -10 graden vorst, want voor dat zeldzame geval is een extra warme trui en een infraroodpaneeltje een prima oplossing. En de Elfstedentocht? Als die er ooit weer komt is dat niet dankzij de gemakzuchtige installateurs.