Zelfverkozen gasloos

Voor Covid-19 toesloeg had je nog verjaardagsfeestjes. Rond een kratje bier wat ouwehoeren totdat iemand vroeg: “En, heb jij al zonnepanelen?” Nu weet ik niet of ik dergelijke feestjes echt mis, maar feit is dat op een desnoods virtuele verjaardag van nu het zou gaan over de gasprijs. Een idiote en bijna niet te begrijpen meer-dan-verdubbeling en dat in no-time. Mijn contract loopt nog tot ergens in maart. Met de dalende temperaturen eind december en begin januari had ik ineens een missie. 

Om de financiële strop van hoge gasprijzen voor te zijn, wilde ik een alternatief. Haardhout, pellets, infraroodpanelen, wat zijn de opties? Alles, als het maar geen aardgas is. Een warme trui dragen we bij ons thuis al en we doen zuinig door radiatoren dicht te draaien en ons ‘s avonds terug te trekken in de voorkamer, met gesloten schuifdeuren. Daar staat ook een hoogrendement houtkachel die voldoet aan de per 1 januari 2022 effectief geworden ‘EU Regulation 2015/1185’ met strenge eisen voor de uitstoot van o.a. fijnstof. Volgens afspraken uit Brussel is biomassa duurzaam en is onze houtkachel daarmee een alternatief voor de op Gronings gas gestookte CV. Nu hebben we in de achterkamer nog een schouw, met een peperdure RVS dubbelwandige pijp. De ongebruikte oude allesbrander die daar staat zou vervangen kunnen worden door een pelletkachel! Mijn enthousiasme nam toe en ik voelde “off grid” kriebelingen. Dacht zelfs even aan zonnepanelen voor aanvullend infrarood op koude dagen. 

Zo ga je rekenen aan kubieke meters hout, in mijn geval dunningshout uit een particulier beheerd stukje bos bij Beetsterzwaag, eiken mix, luchtgedroogd, dus kortcyclisch CO2-houdend duurzame biomassa. Ook aan pellets kun je rekenen en met wat plussen en minnen kwam ik uit op hout plus pellets afgezet tegen 1 m3 aardgas. De biomassa bijstook kwam op ruim een euro tegenover de prijs van aardgas, volgens mijn contract 1,03 euro per m3 all in. Ga ik bos verstoken ben ik dus niet goedkoper uit. Maar bij een nieuw contract wel, dat wordt de grap! 

Over een nieuw contract: dat komt er niet. Dat wordt een maandelijks opzegbare inkoopdeal bij een leverancier die alleen maar flexibel levert, tegen de groothandelsprijs van de dag ervoor. Dan kan ik zelf kiezen. Dagje duur? Pelletkachel bij. Prijzen laag? Lekker lang douchen. Trots op mijzelf zag ik uit naar de post-corona verjaardagsfeestjes. Tot ik mij besefte in discussie te komen met tegenstanders van het verbranden van bomen. En nog lastiger, tegenstanders van de houtkachel vanwege fijnstof. Dan toch maar over zonnepanelen praten. En stiekem stoken.

(Column voor het Friesch Dagblad)