Overstappen van energieleverancier

Overstappen van energieleverancier? Ik zeg, doen! Want als het je om de kosten gaat, kun je het beste ieder jaar overstappen. Sommige mensen maken daar een sport van en blijken jaarlijks vele tientjes goedkoper uit. Anderen vinden het veel te veel gezeur en blijven zitten.

De zittenblijvers, slapers in vakjargon, vormen nog steeds een groot deel van de overstapmarkt, ook wel switchmarkt genoemd. Van alle energieconsumenten is inmiddels zo’n 60% één keer of vaker overgestapt. Jaarlijks stapt zo’n 15% van de huishoudelijke en kleinzakelijke energieafnemers over op een andere energieleverancier.

Waarom overstappen?

Energie is een commodity, iets wat je gewoon nodig hebt en waarvan je vindt dat het er altijd moet zijn en waar je geen zin hebt om over na te denken of naar om te kijken. Als je er werkelijk nooit naar kijkt, behoor je tot de slapers, misschien wel de meest winstgevende klantengroep van de energieleverancier.

Gek genoeg vormen slapers voor het energiebedrijf een risico. Waarom? Omdat het contract dat is afgesloten, al lang verlopen is. Volgens de voorwaarden kan de klant iedere maand opzeggen, zomaar. Dat is een risico voor de omzet en de continuïteit van de leverancier en dit risico wordt daarom ingeprijsd. Dit type klant betaalt in veel gevallen een onnodig hoog tarief. Eén telefoontje met de mededeling: “ik blijf nog een jaar (of meer)” kan direct tot een lager tarief leiden. Bij de huidige energieleverancier.

Maar als je toch bezig gaat, loont het de moeite om de tarieven van verschillende leveranciers te vergelijken. Kijk niet alleen naar de tarieven per leverancier voor elektriciteit, gas of warmte, maar kijk ook naar het vastrecht dat men berekent. Een aantrekkelijk laag tarief gecombineerd met een hoog vastrecht, maakt een contract nog steeds duurder dan andere.

Energie vergelijken

Aan de energie zelf verdienen energieleveranciers niet zo veel meer. Sinds het liberaliseren van de energiemarkt in 2004, zodat consumenten zelf hun leverancier konden kiezen, zijn nieuwe partijen op de markt gekomen. Dat heeft geleid tot lagere prijzen en dus een lagere marge voor de ‘oude’ partijen. Tegelijk zijn voor de aanbieders ook de kosten gestegen; dure marketingcampagnes en hoge overstappremies maken de klant veel minder winstgevend. Soms duurt het jaren voor deze kosten zijn terugverdiend.

Vandaar het in het belang voor de leverancier dat de klant blijft zitten na een overstap en in de meeste gevallen pakt dat ook zo uit. Slechts een klein percentage van de Nederlandse energieconsumenten stapt echt jaarlijks over. En daar zit dus de premie: door jaarlijks over te stappen bedingt de consument niet zozeer het laagste levertarief of het laagste vastrecht; het is de overstappremie die een nieuw contract aantrekkelijk kan maken.

Energievergelijkingssites zijn er te kust en te keur. Dit zijn websites die energieproducten van leveranciers aanbieden. Neem je via zo’n website een nieuw contract, dan levert dat de website een premie op van een paar tientjes. In de hoogtijdagen zo’n tien jaar geleden leverde een nieuw contract soms wel meer dan 100,- euro op. Ook deze kosten moeten weer terugverdiend worden; dus eigenlijk maken we met z’n allen het hele systeem onnodig duur…

Bij vergelijkingssites moet je opletten. In sommige gevallen heeft de vergelijker afspraken gemaakt met een aantal leveranciers. Dit kan tot gevolg hebben dat de site niet alle producten van alle leveranciers toont, maar slechts een deel. Ook kan het zijn dat de ranking, de volgorde in het aanbod, gemanipuleerd wordt, om een bepaalde leverancier voordeel te geven.

Groene of grijze energie

Als het je puur om de prijs gaat: vergelijk, reken met de tarieven die gelden voor een contract van 1 jaar en verreken de welkomstpremie. Zo bepaal je de werkelijke kosten die je gaat betalen. Stap over naar diegene die op deze voorwaarden als goedkoopste uit de bus komt. Maak een notitie in je agenda, over een maand of tien. Dan ben je op tijd met opzeggen en opnieuw overstappen.

Maar de prijs hoeft niet de enige reden te zijn. Je wilt een betrouwbare leverancier, dat wil zeggen een partij die de nota netjes berekent en geen fouten maakt. De levering van stroom is wel verzekerd, ongeacht de kwaliteit van de dienstverlening van de leverancier. Daar loop je geen risico.

Nog een reden kan zijn dat je groene stroom (of gas) wilt hebben. Groene warmte bestaat niet en over groene elektriciteit is erg veel te doen. Groengas bestaat, net als donkergroene elektriciteit, uit wind bijvoorbeeld, van eigen bodem. Als dat een reden is om over te stappen, vergelijk dan het stroometiket van de leverancier. Echt groen is tegenwoordig nauwelijks duurder dan grijs en ook hier kun je welkomstpremies verwachten.

Energie vergelijken