Warmtepompstress

Als het om klimaatmaatregelen gaat weet Den Haag het slecht te verkopen. In 2019 was het gasvrij maken van 1,5 miljoen bestaande woningen uiterlijk in 2030 het doel, met in het verlengde 7 miljoen gasloze woningen en 1 miljoen gebouwen in 2050. Van gas los was de bedoeling en dat joeg mensen de schrik op het lijf. Het gasverbod, feitelijk het opheffen van de aansluitplicht voor nieuwbouwwoningen, deed daar nog een schepje bovenop. Alsof de overheid ongevraagd in je meterkast kan komen sleutelen.

Maar na het gasverbod is er nu ineens de warmtepomp-plicht. Althans volgens minister Hugo de Jonge, die vooral goed is in dingen roepen. Nu van-gas-los niet lijkt te lukken, moet de hybride warmtepomp het verschil gaan maken. Die 1,5 miljoen gasloze woningen zijn bij het laatste coalitieakkoord ingeruild voor 1,5 miljoen hybride warmtepompen. Om te zorgen dat dit wel gaat lukken, is er een verplichting aan vast geknoopt. Vanaf 2026 moet bij vervanging van de gasgestookte CV-ketel een duurzamer alternatief gekozen worden, zo is het plan.

Halvering

Eigenlijk een half plan, want je gaat voor de helft van het gas af. De hybride oplossing bestaat uit een lucht-water warmtepomp naast je gasgestookte CV. In het voorjaar en in de herfst, als het frisjes is, kan de warmtepomp het huis wel warm krijgen. Wordt het kouder, dan stook je de ketel op, met gas. Op deze manier kun je het jaarlijkse gasgebruik ongeveer halveren. Zorg je voor een goed geïsoleerd huis, dan kun je nog meer besparen en heb je vloerverwarming, dan kun je wellicht zelfs zonder de gasgestookte CV.

200 miljard

En daar komt het deel van het plan dat ontbreekt, om de hoek. Isoleren. Het vakblad voor economen, ESB, rekent voor dat de investering in het verduurzamen van de gebouwde omgeving kan oplopen tot 200 miljard euro. Al deze woningen en gebouwen tezamen zijn verantwoordelijk voor een uitstoot van 20 megaton broeikasgassen per jaar. Dat moet over 8 jaar gehalveerd zijn.

Die hybride warmtepomp is nog niet de helft van het probleem, was het maar zo. Isoleren van de bestaande woningen is de echte opgave en daar zitten de grote kosten. Bedragen van twintig tot dertigduizend euro per woning, rekent ESB voor. Dat is niet alleen voor isoleren, maar ook voor lage temperatuur afgiftesystemen, zoals vloer- of wandverwarming. Dan heb je die hybride pomp niet eens meer nodig. De warmtepompplicht leidt behalve tot stress, alleen maar af van het werkelijke probleem: de financiering van 7 miljoen verbouwingen. Om over het gebrek aan vaklui nog maar te zwijgen.