Veel geld, maar niet duur

Hoewel het winter is, worden we geteisterd door voorjaarsstormen. Eunice kwam met dik 50 knopen wind voorbij, vlak nadat Dudley onze kusten schampte. Vrijdag kon je in het oog van de storm de merels in de bomen al een voorjaarslied horen fluiten. Februari; we zouden op het ijs moeten staan. Maar om de stormen te wijten aan klimaatverandering is te kort door de bocht. Toch zet het mij aan het denken. Weersextremen komen steeds vaker voor en de schade als gevolg daarvan neemt toe.

Verzekeraars hebben hun handen vol aan schadeafhandeling. De website van Climate Central liet onlangs zien dat het aantal dagen dat ligt tussen natuurrampen met een schadeomvang van miljarden steeds sneller afneemt. Was het veertig jaar geleden nog zo’n tachtig dagen, tegenwoordig passeren slechts twintig dagen voordat ergens op aarde een ramp plaatsvindt die te wijten is aan klimaatverandering. Bovendien neemt de omvang van de schade toe.

De overstromingen van afgelopen zomer in Limburg en delen van Duitsland en België blijken de op één na duurste natuurramp van 2021. De schade zoals gemeld door verzekeraars bedraagt zo’n 38 miljard euro, volgens hulporganisatie Christian Aid. Over het afgelopen jaar is 150 miljard euro toe te rekenen aan schade door natuurgeweld wereldwijd. Dat is alweer 17,5 miljard meer dan het jaar ervoor. Van dit soort extremen is de relatie met klimaatverandering wel zeker, vandaar het woord klimaatcrisis.

Nu hebben we met de nieuwe klimaatminister Rob Jetten nieuwe kansen. Hij mag het klimaatfonds van 35 miljard beheren. Zelf zegt hij in NRC dat hij die miljarden zorgvuldig zal uitgeven, in de acht jaar die nog rest om een CO2-reductie van minimaal 55 procent te realiseren. Beetje zuur om nu al aan de goede intenties te twijfelen, maar echt, gaan we het hiermee doen?

Per jaar levert het Klimaatfonds een bedrag dat nog geen driekwart is van het geld dat naar fossiele energie vloeit. De 4,4 miljard klimaateuro’s zijn een lachertje, daar gaan we het natuurlijk never nooit mee redden. Die overstromingen van vorig jaar hebben in een tijdsbestek van enkele uren het totale klimaatbudget van acht jaar al weggespoeld.

De energietransitie kost volgens het Planbureau voor de Leefomgeving jaarlijks minimaal zo’n 14 miljard euro extra, bovenop investeringen die al gedaan worden. Dat is business, nieuwe economie, handel waar we allemaal beter van kunnen worden. Willen we het verschil maken, dan moet er echt een tandje bij. Extra geld, voor alle denkbare technieken. Keren van de klimaatcrisis kost geld, maar is gelet op alle plussen en minnen, niet duur.

(Deze column verscheen eerder op Friesch Dagblad: https://frieschdagblad.nl/opinie/Veel-geld-maar-niet-duur-27487772.html)