Ze kijken niet eens naar buiten

Terwijl in Limburg de kelders nog nat zijn van de overstromingen van 2021 wordt in Spanje rond Valencia de schade nog opgenomen. Meer dan tweehonderd doden zijn te betreuren, met nog steeds tientallen vermisten. Schade aan meer dan 70.000 woningen en aan infrastructuur, maar ook aan bedrijven en daarmee aan de lokale economie. De eerste ramingen voor de kosten overstijgen al het bedrag van 30 miljard euro.  

Schade door natuurrampen neemt al decennialang toe en een steeds groter deel is toe te schrijven aan weersextremen. Het klimaat is een van de belangrijkste veroorzakers van schade, met schade uit storm, hagel of neerslag voorop. Wereldwijd was volgens de AFM in 2020 sprake van 190 miljard dollar aan schade door natuurrampen. 

In de jaren ‘70 van de vorige eeuw was het schadebedrag gemiddeld zo’n 25 miljard dollar. De afgelopen 10 jaar is dat opgelopen tot 222 miljard dollar, bijna het tienvoudige. De AFM stelt dat klimaatverandering hier mede aan ten grondslag ligt, doordat dit de kans op extreem weer vergroot. Gelet op de voortgaande klimaatverandering en oplopende temperatuur wereldwijd – ook 2024 was weer een record – is de verwachting dat de schadelast zal blijven toenemen. 

De overstromingen in Limburg, België en Duitsland waren de op één na duurste natuurramp ter wereld van 2021, met een schadebedrag van 38 miljard euro, meldt NOS. Voor Limburg zo’n 2 miljard. Met de te verwachten klimaatverandering neemt de financiële schade door overstroming alleen maar toe: voor de EU van 4 miljard per jaar over de periode 2000-2012 tot 23 miljard per jaar gemiddeld in 2050. Voor overstroming is Nederland bij uitstek gevoelig. En dan hebben we het nog niet eens over toenemende droogte die kan leiden tot schade aan fundering van woningen, of regen- en hagelbuien die oogsten verpesten. 

Door klimaatverandering neemt de kans op extreem weer toe en daarmee de kans op schade. Alle klimaatscenario’s van het KNMI laten dit zien. Alle reden om dringend maatregelen te nemen, precies wat ons kabinet moet doen. Gebeurt dat niet, dan zal het klimaat zelf wel maatregelen nemen, alleen zijn die erg duur (schreef NOS).  

Maar ons kabinet is druk met zichzelf. Wetenschap wordt genegeerd en waar dat niet kan als niet relevant terzijde geschoven. Eerst laat Henk Vermeer van BBB zich van zijn domste kant zien, door de ramp in Spanje te wijten aan afgebroken dammen. Vorige week maakte Barry Madlener het nog bonter door het extreme weer in Spanje niet te willen koppelen aan klimaatverandering. Hij twijfelt zelfs of weersextremen wel vaker voorkomen. Dat is precies wat er mis is aan dit kleuterkabinet. Kortzichtige, opzettelijke domheid bevolkt het Binnenhof: ze kijken niet eens naar buiten.