Veenhuizen-aan-Zee
Deze donkere tijden nopen tot preppen. U weet wel, ‘doomsday prepping.’ Dat is jargon voor je voorbereiden op het einde der tijden. Dus voorraden aanleggen, een schuilkelder bouwen of jezelf wapenen, afhankelijk van de scenario’s waar je bang voor bent – of waarmee je maar liever rekening houdt. Dat kan ver gaan: ik las over iemand die her en der pakketjes met contant geld verbergt, voor the day after.
Iedere eerste maandag van de maand worden we herinnerd aan het “sluiten van deuren en ramen” en dat je dan de radio moet aanzetten. Bij mij roept dit allemaal vragen op. Een radio? We hebben geeneens flessen water in huis. Eten evenmin; met de droge pasta in de voorraadkast en blikjes kikkererwten komen we niet ver. Vraag is ook of voorraden aanleggen wel zin heeft, want hoe weet je waarvan?
Hamsteren
De run op toiletpapier bij de eerste coronalockdown kon ik niet verzinnen. Nu zitten we met gebrek aan zonnebloemolie. Had ik daarvan een voorraad moeten aanleggen? En hoeveel, voor hoe lang? Als je Oekraïne als maatstaf neemt is drie maanden al te krap. Dan kan ik maar beter de weckpotten van zolder halen, want in de tuin groeien appels en peren. Hamsteren dus, vlees in blik en groenten achter glas, poedermelk en aardappelpuree in dozen. Ik denk dat er mensen zijn die omkomen in de rollen toiletpapier èn flessen zonnebloemolie. Wellicht dezelfde die de laatste jodiumpillen hebben gebunkerd.
Het echte probleem is dat we niet weten waarop we ons moeten voorbereiden. Hackers die onze drinkwatervoorziening platleggen? Dagen zonder stroom en daardoor niet kunnen pinnen? De nucleaire fall-out waardoor ik mijn appels en peren niet meer kan oogsten? Probleem bij rampen is dat je niet weet welke als eerste komt en wat je daarvoor nodig hebt. Een beetje van alles kan gerust stellen, maar later toch het verkeerde blijken. De vraag is dus waar je de pakketjes met geld het beste kunt laten.
Droge grond
Gelukkig zijn er rampen die wel degelijk goed gedocumenteerd zijn en betrouwbaar voorspeld worden. Zo weet het internationale klimaatbureau IPCC dat bij huidige klimaatopwarming de zeespiegel tot 2 meter kan stijgen, al in 2050. Dat zonder ingrijpen die stijging zal doorzetten en we delen van Nederland op moeten geven aan de binnendringende Noordzee. In plaats van hamsteren kun je dus beter een boot kopen. Of investeren in een stukje land in het deel van Friesland dat droog blijft. Bijvoorbeeld het op hoge zandgronden gelegen Fochteloërveen. Tegen die tijd ligt dat bij Veenhuizen-aan-Zee. Een prima plek om je pakketje met geld veilig te begraven.