Genetisch defect

Jaren geleden was op televisie een reclame te zien van een stel dat gedurende een hete zomernacht hun toevlucht zocht tot de nieuw aangeschafte auto – met airconditioning. Je huis ontvluchten om koelte te vinden in je auto is tijdens een hittegolf goed voorstelbaar. Omgekeerd kun je, als je het huis niet durft warm te stoken vanwege de hoge gasprijzen, een eindje gaan rijden – dacht ik, even onnadenkend. De prijzen aan de pomp zijn nog afschrikwekkender dan die op Gaslicht.com en Pricewise.

Heeft het zin het straalkacheltje van zolder te halen? Dat hangt er vanaf. Kost het verwarmen van de gemiddelde woning zo’n 1500 m3 aardgas per jaar, dan zit je met straalkacheltjes al snel boven de 8.000 kWh voor een vergelijkbaar comfort, exclusief warm tapwater. Deze maand ligt de prijs voor elektra op zo’n 50 eurocent per kWh en die van gas zit rond de 2,50 euro per kuub aardgas. Qua kosten ontloopt het elkaar niet meer zoveel. Een warmtepomp die het 3 keer efficiënter doet dan de straalkachel is daarom momenteel even heel erg voordelig.

Besparen is daarom de enige optie, als is bezuinigen een beter woord, want het is besparen met verlies aan comfort. Beperk je tot het verwarmen van één ruimte, zet de thermostaat fors lager, draag truien en zit je stil, sla een deken om je heen. Douchen hoeft niet, kan ook met een teiltje in de bijkeuken, net als vroeger. Laat de zon het huis in schijnen. Kook een eenpansmaaltijd. Kruip bij elkaar: een volwassene is goed voor 90W. Doe dit tot de zomer en je conronapondjes verdwijnen vanzelf.

De roep om te bezuinigen komt opeens van alle kanten en de hoeveelheid goedbedoelde tips zijn amper bij te houden. Maar dit bespaaroptimisme gaat het verschil niet maken. Huishoudens verstoken een kwart van het binnenlands aardgasverbruik. Een bezuiniging thuis van 10% is, hoe netjes ook, maar 2,5% op het totaal. Veel meer is nodig en opnieuw komen we daar te laat achter.

Vorig jaar is verzuimd de gasvoorraden te vullen, was wat duur, vonden we. Ruim een jaar geleden vonden we ook dat biomassa meestook in kolencentrales niet meer kon. Toen vonden we dat kolencentrales beter gesloten kunnen worden en dat aardgas uit het Groningenveld niet langer wenselijk is. Tegelijk werd de subsidie voor duurzame energie SDE++ afgeknepen, ook voor de productie van groen gas. In dit landje zijn we allang niet meer calvinistisch, voor wie dat dacht. We hebben een genetisch defect. Zoals Jan Terlouw al zei: “het ontbreekt ons aan een lange termijn gen.”

Dit bericht verscheen als column in het Friesch Dagblad (hier).