Aandeel hernieuwbare stroom in 2017 gestegen naar 10%
Het afgelopen jaar is er meer stroom duurzaam opgewekt dan in 2016. De zonproductie steeg 40 procent dankzij fors meer zonnepanelen in Nederland. Die van wind ging bijna eenderde omhoog. Deze stijging komt voor een flink deel voor rekening van windpark Gemini ten noorden van de Waddeneilanden. De productie van dit park telde voor het eerst het hele jaar mee.
Dat blijkt uit jaarcijfers van energieopwek.nl. Dit is een initiatief van het Energieakkoord in samenwerking met EnTranCe, Tennet, Gasunie en Netbeheer Nederland. De site laat actueel zien wat er in Nederland aan duurzame energie uit zon, wind en biogas wordt opgewekt.
10 procent duurzame stroom
Met zon is er dit jaar 2,1 TWh (Terra Wattuur) opgewekt tegen 1,5 TWh het jaar ervoor. Dat is een stijging van 40 procent. De windmolens leverden 10,9 TWh tegen 7,9 TWh in 2016. Dat is een plus van 30 procent. Nederland gebruikt jaarlijks 120 TWh aan stroom. Daarvan is dit jaar dus 10 procent met zon en wind duurzaam opgewekt.
Oktober topmaand
De hoeveelheid windenergie was maximaal in oktober met 1,33 TWh en minimaal in augustus met 0,63 TWh. De beste zonnemaanden waren traditiegetrouw mei, juni en juli met elk 0,30 TWh. De wintermaanden januari (0,06 TWh), november (0,07 TWh) en december (0,05 TWh) waren zoals gewoonlijk matig.
De beste maand voor duurzame opwekking met wind en zon was oktober met 1,45 TWh. In die maand werd ook het dagrecord neergezet. Op 5 oktober konden meer dan 900.000 huishoudens van duurzame energie voorzien worden.
De slechtste maand voor wind en zon was januari 1,10 TWh. De windopbrengst in januari was heel matig, terwijl deze maand normaal winderig is.
Biogas stabiel
Energieopwek.nl laat ook de hoeveelheid in Nederland geproduceerd biogas zien. Afgelopen jaar was dat 3.0 TWh; gelijk aan het vorige jaar. Deze 3 TWh is ruimschoots meer dan de opbrengst van de zonnepanelen in Nederland. Maar dat zou volgend jaar weleens kunnen gaan veranderen. Want zon is momenteel booming. Biogasprojecten blijven daarbij achter.
Bron: SER Borgingscommissie Energieakkoord zie energieakkoordser.nl
Noot: De weergave van de hoeveelheid geproduceerde energie is op basis van berekeningen aan de hand van opgestelde capaciteit en weergegevens (KNMI), voor meer informatie zie Energieopwek.nl